vineri, 27 aprilie 2012

Ce vizitam in Baia Mare

                 Multi dintre noi nu cunostem bine orasul in care locuim... cu siguranta sunt strazi pe care n-am mers niciodata, insa eu consider ca ar fi bine daca macar locurile pe care strainii vin sa le vada sa le cunoastem si noi. Pentru ca mai nou toti visam la tari straine dar poate nu ne cunoastem bine locurile de unde provenim. Si plus de asta daca aveti musafiri din alta regiune/tara, sa stiti unde sa ii duceti, ce sa le aratati si cu ce sa va mandriti.


                As incepe cu locuri interesante din Baia Municipal ... si anume o plimbare prin parc ... ca sa incepem usor.
  Parcul  mare

Parcul Mara

Sa trecem la niste obiective turistice putin mai interesante!

Muzeul de Arta - Centrul Artistic Baia Mare, expune peste 250 lucrari semnate de 90 de plasticieni bine cunoscuti pe plan national si international - incearca sa ilustreze complexul fenomen baimarean, ca experienta artistica unica in felul sau.

In colectiile muzeului care numara peste 3300 de piese, pe langa lucrarile semnate de artisti ce au activat in cadrul Centrului Artistic de la Baia Mare, incepand din 1896 pana in prezent. De asemenea se gasesc cateva piese valoroase ce ilustreaza arta europeana din secolele XVIII - XX, precum si arta moderna romaneasca, lucrari valorificate in cadrul unor expozitii contemporare.




Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramures

Inaugurat în primul deceniu al secolului al XX-lea (19 iunie 1904), Muzeul orăşenesc Baia Mare avea un patrimoniu consistent alcătuit din colecţii de „obiecte vechi”, mărturii materiale ale diferitelor domenii de activitate, de la piese preistorice până la obiecte şi documente aparţinând perioadei moderne. Unele dintre aceste obiecte se regăsesc în patrimoniul actual, îmbogăţit şi diversificat prin cercetari arheologice şi de teren, prin achiziţii şi donaţii făcute de-a lungul timpului


Teatrul baimarean (cand "de Stat", cand "Dramatic", azi "Municipal"), a fost înfiinţat in decembrie 1952, avand drept prim sediu sala cinematografului "Popular". In acest sediu a avut loc, in ziua de 30 decembrie, prima sa premiera, "Crangul de calini" de Al. Korneiciuk, in regia lui Octavian Rappaport. De atunci si pana acum, am putut consemna peste 350 de premiere si cateva mii de spectacole la sediu, in tara si chiar peste hotare.



Muzeul de Etnografie si Arta Populara - Intre anii 1965-1966 în vederea dezvoltarii sectiei etnografice au fost organizate campanii de achizitii de obiecte etnografice precum si studii despre zonele etnografice. Aceste campanii au vizat mai ales zona Oasului si cea a Careiului.    Anul 1968 a însemnat si anul de debut al adevaratei activitati cu caracter muzeal în Sectia de Etnografie de la Baia Mare. Obiectele etnografice au fost aranjate pe colectii continuând completarea acestora. Cresterea substantiala a colectiilor Sectiei de Etnografie, precum si deosebita valoare a a pieselor a impus organizarea unui muzeu etnografic cu o expozitie pavilionara. În acest scop a fost obtinuta cladirea Teatrului de Vara astfel ca la 1 iulie 1978 sa fie deschisa expozitia pavilionara de baza a Sectiei de Etnografie si Arta Populara.



Muzeul de Mineralogie - Istoricul nasterii muzeului se poate urmari pe doua directii prioritare -cresterea numerica si valorica a colectiei de minerale, pe de o parte si crearea muzeului actual ca institutie de stiinta si cultura oferita specialistilor si largului public, pe de alta parte. Colectia de minerale a început sa se constituie din anul 1969 în jurul unui nucleu de minerale în numar de 1.502 bucati nedeterminate si neinventariate, aflate de multi ani într-o magazie a Muzeului Judetean Maramures. Treptat, prin colectari din subteran, achizitii si donatii, colectia a crescut numeric ajungând în 1975 la 3.272 esantioane, în 1985 la 14.274, ca astazi sa numere peste 16.000 esantioane inventariate si determinate. Cresterea numerica a colectiei a fost urmata pas cu pas de o crestere valorica, pe ansamblu bineînteles, dar si în ceea ce priveste valoarea stiintifica si estetica a esantioanelor ce alcatuiesc colectia.




La 1 iulie 1969 s-a inaugurat primului Planetariu din tara noastra. In anul urmator s-a dat in folosinta si cladirea Observatorului Astronomic. Institutia a fost dotata Aparatul utilizat la Planetarium in acest sens cu un aparat de proiectie ZKP - 1, de productie Carl - Zeiss Jena, aparat care functioneaza si acum la parametrii optimi: un telescop si doua lunete.

De-a lungul anilor, evenimentele astronomice au fost marcate corespunzator prin observatii cu telescopul si lunetele, urmate de lectii de astronomie cat si prin expozitii temporare. Evenimentul major astronomic al secolului XX a fost, spune Dl. Bob Ioan - sef sectie: "Eclipsa totala de Soare" din 11 august 1999.




Turnul lui Stefan - Este monumentul de arhitectura medievala cel mai reprezentativ al municipiului Baia Mare. Ridicat de catre Iancu de Hunedoara, aceasta este construit in stil gotic si are o inaltime de peste 40 metri. 

Turnul a fost utilizat pentru supravegherea strategica a orasului si pentru paza impotriva incendiilor.




Teatrul de Păpuși Baia Mare a fost înființat în data de 1 iunie 1956, sub oblăduirea Teatrului Dramatic Baia Mare.
Spectacolul inaugural (Căsuța din câmpie, regia Mihai Crișan, scenografia Ella Conovici) are loc la data de 30 decembrie 1956, pe scena Teatrului Dramatic Baia Mare, unde activează până în 1961, când primește sediul din str. Dacia, nr. 3 (în fostul sediu al Casei Armatei). Un incendiu devastator a avariat grav această clădire (în 1982), dar doi ani mai târziu spectacolele se reiau în această locație.
În octombrie 1995, secția se desprinde de Teatrul Dramatic și devine de sine stătătoare, sub conducerea lect. univ. Aurel Cucu. Inițiatorul Teatrului de Păpuși din Baia Mare este regizorul Mircea Crișan.





Casa de Cultură cu o sală de 700 de locuri, a fost construită în 1971
Bulevardul Independentei 4, Baia Mare






Biblioteca Judeteana “Petre Dulfu” Baia Mare serveste interesele de informare, studiu, educatie, lectura si recreere ale utilizatorilor din municipiul Baia Mare si judetul Maramures, oferind acces liber, gratuit si nediscriminatoriu la informatie si cunoastere prin baza de date si colectiile proprii.



In Baia Mare este ce vizita! Bisericile nu le-am pus pentru ca plimbandu-va pe drum o sa vedeti o gramada!Mai sunt multe de vizitat, poate scrieti voi ceva ce am omis! Asadar va invit sa va cunoasteti orasul! si sincere felicitari pentru cei care au vizitat toate aceste locuri!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu